Савети Савети за боље и јефтиније грејање
Грејна тела
radijator

Немојте спутавати одавање топлоте грејним телима. Често су радијатори прекривени из естетских разлога што резултира смањењем његових перформанси. Ваздух мора слободно циркулисати око радијатора 15-20 цм са сваке стране. Што више слободног простора има са сваке стране, то је и његов учинак у грејању простора већи. Радијаторе такође не треба користити за сушење веша. Уколико фарбате радијаторе, користите фарбу отпорну на високу температуру коју радијатор ослобађа.

Изолујте прозоре и врата
radijator

Уколико ваши прозори и врата имају места на којима пропуштају хладан ваздух, изолујте их гуменом или пенастом траком. Ова инвестиција није велика, а може вам донети уштеде на загревању стана као и топлији дом. Двострука стакла пружају бољу изолацију - Уколико их немате, размислите о уградњи. Наиме, двоструки панели у односу на једноструке пружају добру изолацију и обезбеђују додатну топлоту.

Термичка изолација
radijator

Термичком изолацијом зидова и крова максимално ћете заштитити свој објекат од губитка топлоте. Иако ће вам ово изгледати као велико улагање термичка изолација је најделотворнија и најисплативија мера у дугорочној уштеди грејних трошкова. Уколико живите у кући, требало би да знате да се добар део топлоте губи преко плафона и таванице. Стиропор или камену вуну поставите или на таван, или испод самог црепа на крову. Ова изолација добро ће вам доћи и приликом летњих врућина.

Спустите ролетне
radijator

У данима када је спољна температура веома ниска, највише топлотне енергије се губи преко стакла и оквира прозора. Како би се током ноћи сачувала акумулирана топлотна енергија у вашем стану, добро је спустити спољне и унутрашње ролетне. На тај се начин ствара додатни изолацијски слој ваздуха, који успорава изједначавање температуре са спољном, односно хлађење ваздуха у стану. Кутије за ролетне су потенцијална места за велике губитке топлоте, па их је потребно изоловати.

Проветравање
radijator

Правилним проветравањем могуће је уштедети знатну количину енергије. Уместо проветравања стално одшкринутим прозором или балконским вратима, препоручује се направити краткотрајно али потпуно проветравање. При краткој промаји у свега 3-4 минута могуће је променити сав устајао ваздух у стану, а да се при том не охладе зидови, под и намештај. Свеж ваздух ће се за тренутак угрејати топлотом накупљеном у зидовима и намештају. Уместо бацања енергије у околину путем стално отвореног прозора, против сувог ваздуха боље се борити овлаживачем, који истовремено прочишћава ваздух од нечистоћа у њему и дуванског дима.

2016. ЈКП Топловод Обреновац. Сва права задржана.