Saveti Saveti za bolje i jeftinije grejanje
Grejna tela
radijator

Nemojte sputavati odavanje toplote grejnim telima. Često su radijatori prekriveni iz estetskih razloga što rezultira smanjenjem njegovih performansi. Vazduh mora slobodno cirkulisati oko radijatora 15-20 cm sa svake strane. Što više slobodnog prostora ima sa svake strane, to je i njegov učinak u grejanju prostora veći. Radijatore takođe ne treba koristiti za sušenje veša. Ukoliko farbate radijatore, koristite farbu otpornu na visoku temperaturu koju radijator oslobađa.

Izolujte prozore i vrata
radijator

Ukoliko vaši prozori i vrata imaju mesta na kojima propuštaju hladan vazduh, izolujte ih gumenom ili penastom trakom. Ova investicija nije velika, a može vam doneti uštede na zagrevanju stana kao i topliji dom. Dvostruka stakla pružaju bolju izolaciju - Ukoliko ih nemate, razmislite o ugradnji. Naime, dvostruki paneli u odnosu na jednostruke pružaju dobru izolaciju i obezbeđuju dodatnu toplotu.

Termička izolacija
radijator

Termičkom izolacijom zidova i krova maksimalno ćete zaštititi svoj objekat od gubitka toplote. Iako će vam ovo izgledati kao veliko ulaganje termička izolacija je najdelotvornija i najisplativija mera u dugoročnoj uštedi grejnih troškova. Ukoliko živite u kući, trebalo bi da znate da se dobar deo toplote gubi preko plafona i tavanice. Stiropor ili kamenu vunu postavite ili na tavan, ili ispod samog crepa na krovu. Ova izolacija dobro će vam doći i prilikom letnjih vrućina.

Spustite roletne
radijator

U danima kada je spoljna temperatura veoma niska, najviše toplotne energije se gubi preko stakla i okvira prozora. Kako bi se tokom noći sačuvala akumulirana toplotna energija u vašem stanu, dobro je spustiti spoljne i unutrašnje roletne. Na taj se način stvara dodatni izolacijski sloj vazduha, koji usporava izjednačavanje temperature sa spoljnom, odnosno hlađenje vazduha u stanu. Kutije za roletne su potencijalna mesta za velike gubitke toplote, pa ih je potrebno izolovati.

Provetravanje
radijator

Pravilnim provetravanjem moguće je uštedeti znatnu količinu energije. Umesto provetravanja stalno odškrinutim prozorom ili balkonskim vratima, preporučuje se napraviti kratkotrajno ali potpuno provetravanje. Pri kratkoj promaji u svega 3-4 minuta moguće je promeniti sav ustajao vazduh u stanu, a da se pri tom ne ohlade zidovi, pod i nameštaj. Svež vazduh će se za trenutak ugrejati toplotom nakupljenom u zidovima i nameštaju. Umesto bacanja energije u okolinu putem stalno otvorenog prozora, protiv suvog vazduha bolje se boriti ovlaživačem, koji istovremeno pročišćava vazduh od nečistoća u njemu i duvanskog dima.

2015. JKP Toplovod Obrenovac. Sva prava zadržana.